Je kunt 'm niet missen: de Bacalhau in Portugal vakantieland.
In elke supermarkt zie je ze liggen (en als je ze niet ziet, ga je gewoon je neus achterna): de gedroogde stapels bacalhau, die desgevraagd door het winkelpersoneel in langwerpige stukken worden gezaagd. Al ten tijde van Columbus wisten ze dat door de vis te drogen deze heel lang houdbaar bleef. Zo kon ook de bevolking uit het binnenland vis eten. Dit soort gedroogde vis komt tegenwoordig uit Portugal, Noorwegen en Spanje . Deze vis (vooral kabeljauw ) wordt voor het drogen gezouten. Pas als ze zoutgaar zijn, wordt ze gedroogd. Dat is ook de reden dat je alvorens deze vis te bereiden de vis minstens een hele dag (of zelfs twee) moet ontzouten door ze in een pak water te weken, en het water een aantal keer te verversen. Zo wordt het hoge zoutgehalte eruit gespoeld.Doe je dat niet, dan is de vis van zoutigheid niet te eten!
Proef de bacalhau gerechten in Portugal en boek eens een goedkope zonvakantie naar Portugal vakantieland .........